تاريخ : جمعه 27 تير 1393 | 4:47 | نویسنده : نــــــــادر
ماه مبارك رمضان و نـزول قـــرآن: ﴿               ﴾ (دخان: ۳ - ۴). «ما قرآن را در شبى مبارك نازل نموده ايم زيرا همــــواره هشدار دهنده و انــذار كننده بوده ايم. در آن شب مبارك هر امرى طبق حكمت خداوند تنظيم مى شود». مـبـــا رك: از ماده بركت گرفته شده است. يعنى شب پر از رحمت، شب بسيار مفيد و سودمندى، كه درآن فراخى و زيادى نعمت و روزى وجود ميداشته باشد.
همچنان خداوند پاك ميفر مايد: ﴿     ﴾ (بقره: 185). «ماه رمضان ماهی است كـــــه در آن قرآن فرود آورده شده است». بناءً حكم مطلق همين است كه شب قدر در ماه مبارك رمضان است. شبى است كه در آن قرآن عظيم الشان كه مبدا تمام خيرات و بركات و سرچشمه تمام نيكى ها و خوبى ها است، نزول يافته است.
 شب قدر، شبى است، كه مقدرات جهان بشريت با نزول قرآن در آن استحكام مى پذيرد و مشخص مى گردد. 
مفسرين اسلام نزول قرآن را بردو قسم: ۱- نزول دفعى و كلى ۲- نزول تدريجى تقسيم مينمايند: نزول دفعى يعنى قرآن بطور كامل در شب قدر بر قلب رسول اكرم ص نازل گرديده است و نزول تدريجى عبارت از نزولى است كه: قرآن در مدت بيست و سه سال به تدريج و به مناسبت‌ها و طبق رويدادها بر پيغمبر اسلام محمد ص نزول يافته است. ليلـــة الـــقــــدر: ﴿                  ﴾ (قدر: 1- 3). «به تحقيق ما فرود آورديم قرآن را در شب قدر. و چه چيز مطلع ساخت ترا كه چيست شب قدر. شب قدر بهتر است از هزار ماه». خداونــد پاك ميفر مايد: ﴿     ﴾ (بقره: 185). «ماه رمضان ماهی است كـــــه در آن قرآن فرود آورده شده است». و در سوره قدر ميخوانيم: ﴿    ﴾ «ما آن را در شب قدر نازل كرديم». بناء حكم مطلق همين است كه شب قدر در ماه مبارك رمضان است. معناى قـــــدر: قدر به معناى اندازه كردن، معين نمودن و فيصله كردن آمده است. يعنى ليلة القدر شبى است كه خداوند متعال در آن هر چيزى را صحيحاً انــدازه مى نمايد. و وقت آنرا تعيين مى كند و احكام را نازل مى فرمايد و تقـدير هر چيزى را مقرر مى نمايد. ﴿        ﴾ «فيصله كرده ميشود هر كار استوار آن، فرود آورديم آنرا به وحى كردن از نزد خويش». (الدخان: ۴- ۵).
 ليلة القدر دركدام يكى از شب‌هاى رمضان ميباشد: حضرت ام المومنين عائشه ل مى گويد: كه پيامبر فرموده است: «ليلة القدر را در ده شب آخر رمضان در شب‌هاى طاق جستجو كنيد». (رواى حديث شريف: امام بخارى). ولى به هر حال براى مسلمانان بهتر اين است كه هر شب ماه مبارك را به احتمال اين كه شب قدر باشد، به عبادت و قرائت قرآن و دعا بگذرانند و دعا خويش را منحصر به سه و يا چهار شب و يا هم شب هاى طاق نسازند. دعــــــاى ليلة الــقدر: 
بى بى عايشه ل مى گويد: كه به پيامبر ص عرض كردم كه اى پيامبر خدا! اگر من در بيابم كه كدام شبى ليلة القدر است كه در اين شب به خداوند  چه دعا كنم: فرمود: بگو: «اللهم إنك عفـو كريم تحب العفـــو فــاعـــف عنـــى» «خداوندا! تو بسيار عفو كننده و بسيار صاحب كرمى، عفو نمودن را مى پسندى، پس خطاهاى مرا عفو كن». اى خـــواجه چه جـوى از شب قدر نشانى =
 هــر شب، شب قدر است اگر قدر بدانى. 
 (سعدى شيرازى). باب فضیلت قیام لیله القدر و بیان مورد امیدترین قال الله تعالی:        (القدر / 1) «ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم...».تا آخر سوره            (الدخان / 3) «همانا ما قرآن را در شبی پر برکت نازل کردیم...». 1189. از ابوهریره ـ  ـ روایت شد است که پیامبرص فرمودند: «هرکس شب قدر را از روی ایمان و اخلاص و انتظار پاداش از خدا، به عبادت بایستد و نخوابد، گناهان گذشته‌ی او برایش آمرزیده می‌شود». 1190. از ابن عمر ـ م ـ روایت شده است که گفت: چند مرد از اصحاب پیامبرص در رؤیا دیدند و به آنها خبر داده شد که لیله‌القدر در هفت شب آخر است و پیامبرص فرمودند: «می‌بینم که رؤیای شما در مورد هفت شب آخر با هم موافقت دارد، پس هرکس جستجوکننده‌ی شب قدر است، در هفت شب آخر رمضان آن را بجوید». 1191. از حضرت عایشه ـ ل ـ روایت شده است که گفت: پیامبرص در دهه‌ی آخر رمضان اعتکاف می‌نمود و می‌فرمود: «لیله‌القدر را در ده شب آخر رمضان جستجو کنید». 1192. از حضرت عایشه ـ ل ـ روایت شده است که گفت: پیامبرص فرمودند: «لیله‌القدر را در شب‌های فرد دهه‌ی آخر رمضان بجویید». 1193. از حضرت عایشه ـ ل ـ روایت شده است که گفت: پیامبرص وقتی که دهه‌ی آخر ماه رمضان می‌شد، شب نمی‌خوابید (به عبادت احیا می‌کرد) و اهل خانه را بیدار می‌فرمود و در عبادت سخت می‌کوشید و ازار خود را محکم می‌بست (از معاشرت زنان دوری می‌جست و برای عبادت بیشتر، آستین همت بالا می‌زد)». 1194. از حضرت عایشه ـ ل ـ روایت شده است که گفت: پیامبرص در رمضان برای عبادت چنان می‌کوشید که در غیر آن چنان نمی‌کوشید و در دهه‌ی آخر رمضان، در عبادت کوششی می‌کرد که در غیر آن چنان نمی‌کرد. 1195. از حضرت عایشه ـ ل ـ روایت شده است که گفت: به پیامبرص گفتم: ای رسول خدا! اگر شب قدر برایم معلوم شد، بفرمایید در آن چه بگویم؟ فرمودند: «بگو: «اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي: بارخدایا! تو بسیار عفو کننده‌ای و عفو و گذشت را دوست داری، پس مرا عفو کن و از من درگذر».

امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 575
برچسب ها :