تاريخ : سه شنبه 18 فروردين 1394 | 16:50 | نویسنده : نــــــــادر

پرسش: چرا شما مقلدین حدیث راترك نموده و به جای عمل به حدیث بر اقوال أئمه رحمهم الله عمل می كنید؟

پاسخ: اینكه می گویند مقلدین حدیث را ترك نموده و بر اقوالائمه عمل می كنند صحت ندارد و اتهامی بیش نیست.

مولانااشرفعلی تهانوی رحمه الله در پاسخ به این اعتراض می فرماید: به نظر من تفسیر وتوضیح تقلید اینست كه ما بر احادیث و راهنمائی های رسول الله صلی الله علیه و سلم عملمی كنیم اما بنابر تفسیر و توضیحی كه امام ابو حنیفه بیان نموده است. زیرا كه ویبه نظر ما در درایت و فقه به پایه ی اعلی رسیده است و در این هیچگونه شكی وجود ندارد،چون تمام امت می پذیرد كه وی فقیه الأمت بود و علوم وی بر وی گواه عادل می باشد. كسیكه معتقد به این نوع تقلید است، اتباع حدیث نزد وی مقصود بالذات است و امام ابو حنیفهفقط واسطه در تفهیم می باشد. شخصی كه بدون واسطه ادعای عمل به حدیث را می كند، اوبه ذریعه ی فهم خود ادعای اتباع حدیث را دارد و یقینا فهم و عقل، تقوا و پرهیزگاری،دیانت و امانت، خشیت و احتیاط سلف صالح از ما و شما بیشتر بوده است. اكنون از شمامی پرسم عمل كدامیك از ما و شما بر حدیث كامل است، عمل شما كه بذریعه ی فهم خود برحدیث عمل می كنید، یا عمل مقلدین كه بذریعه ی فهم سلف بر حدیث عمل می كنند ؟ اهلانصاف خودشان قضاوت كنند. خلاصه اینكه توضیحی كه در مورد تقلید بیان شد علم بزرگیاست آنرا بخاطر بسپارید (اشرف الجواب ، ص169)

پرسش: برای شما مقلدین حدیثخوانده می شود، شما فقط به این علت كه بر خلاف قول امام شماست آنرا نمی پذیرید،لذا معلوم می شود كه اتباع حدیث نزد شما مقصود بالذات نیست بلكه تقلید قول اماممقصود است؟

پاسخ: مولانا اشرفعلی تهانویرحمه الله در پاسخ به این اعتراض نیز می فرماید: در مسأله ای كه اختلاف وجود داردو احادیث در مورد آن متفاوت هستند، حدیثی كه شما برای ما بیان می كنید ، عمل ما برآن حدیث نیست. و ما در آن مسأله بر حدیثی دیگر عمل می كنیم كه شما آنرا نمی پذیریدو ما آنرا می پذیریم، پس همان اعتراضی كه بر ما وارد می شود برشما نیز وارد می شود.البته اینكه شما می گوئید حدیث ما راجح و حدیث شما مرجوح است، پاسخش اینست كه مدارروش ترجیح بنابر ذوق و اجتهاد است. شما بنابر تحقیق و اجتهاد خود یك حدیث را راجحقرار می دهید و بنابر اجتهاد امام ابوحنیفه حدیث دیگر راجح می باشد و به نظر ماذوق و اجتهاد امام ابو حنیفه از ذوق و اجتهاد شما سالم تر و راجح تر است. لذااینكه شما خود را عامل به حدیث می گوئید و مقلدین را عامل به حدیث نمی دانید، بجزتعصب و عناد چیزی دیگر نیست. به عبارتی دیگر آیا منظور از عمل به حدیث، عمل به كلاحادیث است یا عمل به برخی احادیث؟ اگر بگوئید عمل به كل احادیث مراد است، اینكاری است كه خود شما نیز انجام نمی دهید. و این امكان ندارد زیرا كه در آثار مختلفو احادیث متعارض بر همه ی احادیث عمل نمی شود، یقینا بر برخی عمل می شود و برخیدیگر ترك داده می شوند. اگر عمل بر برخی احادیث مراد است، مطابق با این معنی ما همعامل به حدیث هستیم، لذا شما چرا فقط خود را عامل بر حدیث می گوئید؟ (اشرف الجواب، ص170).

منبع سایت مفتی عبدالصمد غیاثی



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 627
برچسب ها :