تاريخ : دوشنبه 25 اسفند 1393 | 1:01 | نویسنده : نــــــــادر

تاریخچه حوزه علمیه احناف خواف
خواف از دیر باز تا کنون مهد علم و فرهنگ و دارای مدارس علمی مهم و مشهوری بوده است، شاید قدیم ترین مدرسه ی آن نظامیه ای باشد که به دستور خواجه نظام الملک توسی در خرگرد ساخته شده بود و آن گونه که تاریخ ها نوشته اند حدود چهار قرن رونق و رواج داشته است ولی اکنون اثری از آن پیدا نیست. در قرن نهم هجری وزیر دانش مند و دانش دوست شاهرخ میرزا تیموری، خواجه غیاث الدین پیر احمد خوافی اقدام به تاسیس مدرسه ی غیاثیه در خرگرد نمود که پذیرای طالبان علم حتی از شهر های دور و نزدیک بوده است ولی در دوره ی صفویه بنا به دلایل سیاسی و اجتماعی از رونق افتاده است اما ساختمان غیاثیه به عنوان یکی از میراث های ماندگار و باستانی در فهرست آثار ملی ثبت شده و مرمت و نگهداری می شود.
در دوران افشار و قاجار نبود مرکزی برای آموزش علوم دینی، دوستداران علم و دانش خواف را به کشورهای افغانستان و شبه قاره هند می کشاند. تا این که در سال ۱۲۸۲هجری شمسی در عهد قاجار مولودی مبارک در این دیار و در روستای تیزاب پا به عرصه ی وجود نهاد، خانواده نام زیبای شمس الدین را برایش انتخاب نمودند این کودک فرخنده در سن ۲۰ سالگی جهت فراگیری علوم دینی به کشور افغانستان و سپس هندوستان مهاجرت کرد تا شمس وجودش روز به روز نور علوم دینی آراسته گردد و بعد ها که می دانست که این کودک در سنین کمال و پختگی همانند خورشیدی درخشان عرصه ی این سرزمین را بار دیگر با نور علم روشن خواهد کرد؟
هر چه بود، عنایات خداوندی، استعداد ذاتی و درد دین داری این عالم فرزانه در سال ۱۳۲۵ پس از بازگشت از سفر ۲۳ ساله علمی که اکنون استادی فرزانه شده بود تاسیس مدرسه ای دینی را در این شهر بیش از پیش لازم و ضروری می دانست.تا این که با شروع اولین دوره تعلیم دروس دینی در مسجد جامع شهر خواف اولین قدم های تاسیس این مرکز دینی برداشته شد.در سال ۱۳۲۷ به پیشنهاد مرحوم حضرت مولانا و به همت خیرین و بزرگان شهر و کمک علمای زمان در محله ی معروف به سرده کنار مسجد حضرت بلال(رض) ساختمان حوزه علمیه تأسیس گردید که هم اکنون بقایای آن برجاست.
اخلاص و علم بالای حضرت مولانا شمس الدین این خورشید تابان علوم دینی همچون شمعی پروانگان و دلسوختگان علم و دانش را حتی از شهرهای دیگر به این مرکز علمی روانه نمود تا جایی که فضای کوچک مدرسه گنجایش طالبان علم را نداشت بنابراین در اواخر حکومت پهلوی بنای حوزه ی علمیه ی کنونی واقع در خیابان پیر احمد شروع و در سال ۱۳۵۹ در دوران انقلاب اسلامی افتتاح و به بهره برداری رسید.
مدیریت حوزه علمیه از ابتدا به عهده حضرت مولانا شمس الدین مطهری بود که در مدت بابرکت زندگی شان علمای زیادی در ایران و حتی مهاجران افغان در این مرکز دینی تربیت شده اندکه به تعلیم و آموزش علوم دینی مشغول هستند تا اینکه در عید قربان ۱۳۶۹ شمسی این خورشید تابان به ظاهر غروب کرد و به لقاء الله پیوست. بعد از رحلت حضرت مولانا به درخواست علماء منطقه و مردم این دیار فرزند برومند شان حضرت مولانا حبیب الرحمن به سرپرستی و مدیریت حوزه علمیه احناف خواف انتخاب گردیدند.
حضرت مولانا حبیب الرحمن (حفظه الله) نیز فرزندی خلف و جانشینی شایسته برای پدر بوده و راه و روش ایشان را همچنان ادامه می دهند که اخلاص و تلاش های مدبرانه ایشان وتمامی علمای مخلص دست اندر کار حوزه، روز به روز بر رونق این مکان دینی افزوده است.
فعالیت های علمی و دینی حوزه علمیه احناف خواف در حال حاضر بسیار وسیع و گسترده می باشد که به مهم ترین آن ها به صورت گذرا اشاره می شود.
.حل و فصل و قضاوت مسائل شرعی مردم به صورت روزانه و مداوم
. پوشش دهی تمامی مساجد منطقه از نظر امامت و پیشنمازی و نظارت بر فعالیت های دینی تمام مساجد.
. آموزش علوم رسمی حوزه در دو گروه خواهران و برادران بالغ بر ۶۰۰ نفر به صورت شبانه روزی شامل علوم صرف، نحو، فقه، اصول، احکام، حدیث، معانی، بیان، تفسیر، فلسفه، منطق و تاریخ در سه مقطع مقدماتی سه سال ، سطح چهار سال، و دوره ی عالی شامل سه سال که مجموعاً طلاب بعد از یک دوره ده ساله در صورت کسب نمره قبولی در علوم دینی فارغ التحصیل می شوند و در صورت تمایل می توانند به مدت دو سال دوره تحصص فی الفقه را بیاموزند و مدرک تخصص در فقه دریافت نمایند.
. تأسیس دارالقرآن ویژه خواهران در محل مزار حضرت مولانا خواجه شمس الدین و مزار پیراحمد خوافی
. آموزش علوم رسمی حوزه به برادران و خواهران فرهنگی و شاغل به صورت شبانه
.آموزش علوم قرآنی و آموزه های دینی به نونهالان تحت عنوان مکاتب مساجد در طول سال در تمام مساجد منطقه
. دایر نمودن کلاس های تابستانی جهت پرنمودن اوقات فراغت دانش آموزان و علاقه مندان
. راه اندازی دفتر امور دانشجویی جهت ارتباط نزدیک با دانشجویان و برگزاری جلسات و کلاس های آموزش لازم در ایام تعطیلات جهت دانش جویان
.راه اندازی مؤسسه خیریه صالحین جت خدمت رسانی به نیازمندان در حد توان
. فرستادن اساتید و طلاب حوزه در پایان هفته به مساجد شهر و روستا ها جهت تبلیغ امور دینی و امر به معروف و نهی از منکر
. و …
لازم به ذکر است تمامی مخارج و هزینه های لازم حوزه از طریق کمک های مردم خیر شهر خواف و حومه تأمین می شود.



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 700
برچسب ها :